Arne Garvang: Muffe 3

Anmeldelse av Muffe 3 av Arne Garvang. Publisert 13.februar 2009 i Nationen.

Muffe.jpg

Spenning, humor og romantikk

Skoda Octavia Combi er Arne Garvangs tredje bok om tenåringen Muffe. Muffe heter egentlig Mons Ulrik Ferdinand André og han bor sammen med faren sin i Drammen. Familieforholdene er noe uklare både for hovedpersonen og faren, og for leserne. Moren er på retreat i Berlevåg og faren er kanskje sammen med Bodil, eller Bomba som hun kalles. I denne boka reiser Muffe og faren på sommerferie til ei hytte på Nordseter ved Lillehammer. Heldigvis er Nille, bestevenninna til Muffe, på ferie rett i nærheten, på onkelens gård på Fåvang. Dramatikken begynner allerede i Vålerengatunellen på vei nordover, her møter Muffe og faren fire polakker i en skraphaug av en bil – en Skoda Octavia Combi, og en ny sak for Muffe er i emning. Muffe karakteriserer faren som noe tilbakestående, på tenåringskjærlig vis. Mens faren er stolt av sin sønn: ”- du er faktisk noe så sjeldent som en observant tenåring. I motsetning til flesteparten av dine jevnaldrende, som ikke ville lagt merke til det om det kom en gnu galopperende ned Storgata, så legger du faktisk merke til ting.”

Ofte er bøker skrevet av voksne for ungdom skrevet på et anstrengt ungdommelig språk. Bak et slikt anstrengt språk skimtes en svett forfatter som strever med å være kul nok. Arne Garvang anstrenger seg ikke så veldig, får jeg følelsen av, han er kul nok. Språket er friskt, det er et muntlig østnorsk som kler å bli lagt i munnen på en tenåring. Det flyter lett og godt.

Persongalleriet i boka virker heller ikke anstrengt, sjøl om det er ganske friskt og fargerikt. Vi møter som nevnt, Muffes litt løst sammensatte familie: ”Det er jo et sabla rot, ikke sant, og jeg syns ikke det er så kjempekult. Men trøsten er for så vidt at det virker som de fleste holder på sånn. I klassen min snakker vi i hvert fall om et billass med ekser og kjærester og flerkullsbarn.” Vi møter en rotnorsk hytteutleiernisse og vi møter Nilles danske onkel Jesper som bor på gård på Fåvang sammen med to damer og vi treffer den festlige ”skrulla” Richard. Karakterene er tydelig og fint tegnet uten at de blir sjablonger.

Boka er godt komponert, spenningen rundt de mystiske østeuropeerne holder hele veien. Lillehammer og strøket rundt blir scene for internasjonal kriminalitet. Muffe og Nille kommer opp i skikkelig skumle situasjoner. Og nysgjerrigheten deres setter alle rundt dem i livsfare mot slutten av boka. Det er både nervepirrende og spennende. Bildet rundt den nifse estlenderen, polakkene og kriminaliteten blir enkelt og fint nyansert til slutt.

Romantikken er jo også en viktig del av livet. Garvang skriver fint om ungdom og kjønnsidentitet. Han skriver om heterofili og homofili på en grei og lett måte, sjøl om han ikke stikker under en stol at det kan være både komplisert og vanskelig med seksuell legning og forhold og sånn. Han beskriver befriende kloke ungdommer med sunne hoder og hjerter. Det er godt å lese. Forholdet mellom Nille og Muffe beskrives nært og varmt.

Sjøl om boka kommer inn på vanskelige tema og triste skjebner blir den en varm og god leseropplevelse. Det er først og fremst blikket og humoren som er lagt til hovedpersonen som gjør det godt å lese denne boka. Humoren er virkelig fortreffelig, jeg lo høyt og ofte under lesinga. Muffe er fin fyr og jeg får følelsen av at han står og tripper og har lyst til å kaste seg ut på nye eventyr sammen med sin tøffe og flotte venninne Nille. Det håper jeg virkelig at han gjør!

Muffe 3, Skoda Octavia Combi er i alle fall absolutt anbefalelsesverdig!

 

Elin Lindberg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s