Heming Gujord: Olav Duun. Sjøtrønder. Forteller

Publisert i Nationen

Duun.jpg

Omfangsrikt om Duun

 

Heming Gujord har skrevet biografien som kommer 100 år etter Olav Duuns debutbok novellesamlinga Løglege skruvar og anna folk.

 

Gujord som har tatt doktorgrad på Duun, skriver bredt og kunnskapsrikt, men det blir forholdsvis konvensjonelt og kanskje litt for akademisk. Forfatteren av biografien Olav Duun. Sjøtrønder. Forteller har allikevel et bevisst og reflektert forhold til sin biografposisjon. ”Å hevde at det aldri er samsvar mellom liv og diktning, er like naivt som å hevde at det alltid er det”, skriver han. Boka tar for seg Duuns oppvekst i et i praksis førmoderne samfunn på Namdalskysten fram til han står fram som en av Norges viktigste moderne forfattere.

 

Liv og død

I Duuns forfatterskap handler det om menneskets sårbarhet, og hvordan vi er utsatt for krefter vi ikke kan kontrollere, skriver Gujord. Det er krefter eller makter som er knyttet til naturen og det jordiske som er livsbetingelser for mennesket hos Duun. Her bringes ofte døden inn i synsfeltet som en realitet vi ikke kan flykte fra.

Gujord har levert et noe omstendelig, men lærerikt verk om Olav Duuns liv og diktning. Et godt og grundig bidrag til at Duuns diktning som en viktig del av Norges kulturkapital, kan videreføres til nye lesere.

 

ELIN LINDBERG

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s