Arno Geiger: Vi har det bra

Publisert i Nationen

Geiger.jpg

Modent og troverdig

 

Arno Geigers første roman Vi har det bra er historien om en familie og om Østerrikes nære historie.

 

Den 36-årige forfatteren Phillip Erlach arver besteforeldrenes hus i en forstad til Wien. I prosessen med å rydde og renovere huset virvles hans egen families historie opp. Phillip gjør opp status i sitt eget liv, men det er bare leseren som gjennom tilbakeblikk får kjennskap til familiens historie og gjennom denne familien, glimt fra Østerrikes historie fra 1938 til romanens samtid som er 2001.

Vi møter bestefaren Richard, en minister som rammes av alzheimer, og den hjemmearbeidende bestemoren Alma. Datteren deres, og hovedpersonens mor, er en lege med sørgelig skjebne. Phillips far, Peter, møter vi i krigens siste, grufulle dager mens han kjemper for Hitlerjugend. Peter prøver i etterkrigstida å slå seg opp ved å selge et spill han har kalt Hvem kjenner Østerrike? Spillet henspeiler på romanen.

Det store huset er uoversiktelig, slik et liv eller en familiehistorie også er det. Men når boken er lest sitter denne leseren igjen med en følelse av å ha fått et utfyllende bilde av både en familie og av et lands historie. Alt sammen sobert komponert.

Denne prisbelønte romanen er oversatt til norsk av Sverre Dahl.

 

 

 

Anmeldt av Elin Lindberg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s